Voor camperaars, door camperaars.
Zelf zonnepanelen plaatsen op je camper

Zorgeloos heel Europa (en daarbuiten) doorreizen in je camper of caravan met je eigen volledig onafhankelijke en betrouwbare energievoorziening. Het kan met onze complete camper zonnepanelen kits. Je ontvangt alles wat je nodig hebt in 1 pakket, met perfect op elkaar afgestemde componenten.
Join onze roadtrip op deze pagina en en ontdek alles wat je moet weten om zelf de energievoorziening in je camper te installeren. Of bekijk onze complete camperkits direct via de knop 'Bestel Direct' hieronder.

We begrijpen wat je nodig hebt
Omdat we zelf in jouw schoenen hebben gestaan. Je wilt een betrouwbaar systeem met hoogwaardige producten, genoeg capaciteit om niet zonder stroom te zitten én zeker zijn dat je je eigen systeem veilig en correct aansluit.
Daarom bieden wij jou:
✔️ Een complete set, waarbij alle componenten perfect op elkaar zijn afgestemd. Zelfs de kabelschoenen zijn al voor je bevestigd.
✔️ Een duidelijke installatiehandleiding, van A tot Z. Twijfel je toch nog ergens over? Wij staan klaar om je te helpen.
✔️ Topkwaliteit componenten van Victron Energy, voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening.
Maar eerst helpen we je met het samenstellen van het perfecte systeem voor jouw situatie.
Let’s hit the road!
Destination: Freedom! In de eerste 5 stops van de roadtrip verkennen we alle opties. Bij stop 6 stellen we jouw perfecte systeem samen, volledig afgestemd op jouw behoeften zodat jouw camper klaar is voor elke bestemming.

Stop 1: Hoe werkt een camper energiesysteem?
We leggen het je kort en krachtig uit.
✔️ Zonnepanelen: Vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit.
✔️ Batterijlader & accu's: Zet de opgewekte elektriciteit van de zonnepanelen om naar een stabiele spanning, geschikt voor het veilig en efficiënt opladen van accu's. Zo heb je ook stroom op bewolkte dagen of ’s nachts.
✔️ Omvormer en verdeelkast: 12V-Apparaten zoals USB-laders, verlichting en een 12V koelkast sluit je aan op een 12V-verdeler, die 12V stroom vanuit de accu verdeelt. Optioneel kun je ook 230V-apparaten gebruiken, zoals een koffiezetapparaat of laptop. Hiervoor zet een omvormer de 12V gelijkstroom om naar 230V wisselstroom. De 230V-verdeler zorgt voor een veilige stroomverdeling naar deze apparaten.
✔️ Alternatieve laadbronnen: Naast zonnepanelen kun je extra laadopties toevoegen aan je systeem. Zo kun je je accu's opladen via de dynamo van je camper tijdens het rijden of eenvoudig via walstroom wanneer je toegang hebt tot het elektriciteitsnet.
Dit zijn de belangrijkste componenten van je systeem. Geen zorgen, in de volgende stops leggen we alles glashelder uit!
Stop 2: type camper zonnepanelen
Sommige camperaars kiezen voor flexibele zonnepanelen, anderen voor vaste zonnepanelen (stevig en niet buigzaam). Hieronder vind je de voordelen van beide soorten panelen en ontdek je welk type het beste past bij jouw situatie.

Flexibele zonnepanelen
Voordelen:
- Lichtgewicht: Flexibele panelen voegen nauwelijks gewicht toe aan de camper, ideaal voor lichte voertuigen of (hef)dakconstructies die beperkt gewicht kunnen dragen.
- Geschikt voor gebogen daken: Deze panelen kunnen eenvoudig worden geplaatst op gebogen of niet-vlakke camperdaken.
- Esthetisch aantrekkelijk: Dankzij het dunne en strakke ontwerp sluiten ze naadloos aan op het camperdak, wat vooral mooi is bij kleinere of lagere campers, zoals de VW Transporter.

Vaste zonnepanelen
Voordelen:
- Beste prijs-prestatieverhouding: Vaste panelen zijn goedkoper dan flexibele panelen met een vergelijkbaar wattpiekvermogen.
- Hoger rendement: Door de stevige constructie en goede ventilatie presteren vaste panelen beter, vooral bij hogere temperaturen.
- Lange levensduur: Vaste panelen zijn duurzamer en hebben doorgaans een lange levensduur, met een gemiddelde productgarantie van 5 jaar (t.o.v. 2 jaar voor flexibele panelen).
- Kleiner oppervlak: Vaste panelen zijn gemiddeld 20% compacter in oppervlakte bij een gelijk wattpiekvermogen.
Ons advies:
Voor beide soorten panelen is boren in het dak niet nodig, dus dit hoeft geen doorslaggevende factor te zijn. Wij adviseren in de meeste gevallen om vaste panelen te plaatsen vanwege de beste prijs-kwaliteitverhouding. Kies alleen voor flexibele panelen bij een gebogen of oneffen dak, als je (hef)dakconstructie zware panelen niet aankan, of als esthetiek voor jou prioriteit heeft.

Stop 3: Type accu
Voor campers worden doorgaans drie soorten accu's gebruikt: AGM-accu's, gel-accu's of lithium-accu's. Hieronder vind je een korte uitleg van elk type, inclusief de belangrijkste voor- en nadelen.
AGM-accu's
Een AGM-accu (Absorbent Glass Mat) is een type loodzuuraccu waarbij het accuzuur wordt vastgehouden in glasvezelmatten tussen de loodplaten. Klinkt ingewikkeld. Het belangrijkste om te onthouden over AGM-accu's is:
- Relatief goedkoop, ideaal voor budgettoepassingen.
- Niet dieper dan 50% ontladen zonder schade, dus een accubewaker is essentieel.
- Geen fan van snelle ontlading, wat hun bruikbaarheid in intensieve toepassingen beperkt.
- Ongeveer 500-800 laadcycli: afhankelijk van het gebruik.
Gel-accu's
Een gel-accu is een type loodzuuraccu waarbij het accuzuur is gebonden in een gelachtige substantie. Dankzij de gelvulling is de accu volledig lekvrij en beter bestand tegen diepe ontladingen, wat hem geschikter maakt voor cyclische toepassingen dan AGM.
- Duurder dan AGM, dus iets minder budgetvriendelijk.
- Niet dieper dan 70% ontladen zonder schade, dus een accubewaker is nog steeds essentieel.
- Geen fan van snelle ontlading, net als AGM. Wat de bruikbaarheid in intensieve toepassingen beperkt.
- Ongeveer 750-1200 laadcycli: afhankelijk van het gebruik.
Lithium accu's
Lithium accu's, in het specifiek de LiFePO4 accu's worden tegewnoordig veel gebruikt in campers. Met lithium-ijzerfosfaat als chemische samenstelling bieden ze een lichter, compacter en efficiënter alternatief voor AGM- en gelaccu’s.
- Duurste optie: met dus de hoogste initiële investering
- Diepe ontlading mogelijk: en de lithium accu's die we leveren bevatten ook een interne accubewaker. Dat scheelt weer!
- Snelle ontlading: wat ze uitermate geschikt maakt voor intensieve toepassingen.
- Ongeveer 6000 laadcycli: de accu's gaan echt aanzienlijk langer mee.

Ons advies:
In alle eerlijkheid is er maar één echte aanrader: de lithiumaccu. Met hun lange levensduur, lichte gewicht en vermogen tot diepe en snelle ontlading zijn ze ideaal voor campers.
De lithiumaccu's zijn tegenwoordig slechts 20% duurder dan AGM, terwijl ze gemiddeld 5x zo lang meegaan. Daarom hebben wij gekozen om alleen Lithium LiFePO4 accu's aan te bieden in onze kits. Het is simpelweg de beste deal.

Stop 4: Overige componenten
Naast je zonnepanelen en accu's heb je natuurlijk nog overige componenten nodig in je camper set, zoals een laadregelaar (MPPT), een omvormer voor 230V-apparaten, een DC verdeelpunt voor 12V apparaten, bekabeling en zekeringen voor een veilige installatie etc. Deze onderdelen leveren wij van het merk Victron Energy.
Victron Energy staat bekend om zijn betrouwbare en hoogwaardige producten, die wereldwijd worden gebruikt in off-grid en mobiele energiesystemen zoals campers. Na meerdere uitgebreide onderzoeken en vergelijkingen te hebben gedaan van systemen van verschillende fabrikanten, komen we keer op keer uit bij Victron vanwege hun gebruiksvriendelijke monitoringssystemen, eenvoudige installatie en uitstekende ondersteuning.

Stop 5: Alternatieve laadbronnen
Je voorziet je accu's uiteraard van stroom via zonnepanelen, maar wist je dat je je accu's ook kunt opladen tijdens het rijden? Of met het juiste systeem kun je de accu's zelfs opladen via walstroom, net als vroeger op de camping: gewoon ouderwets een stekker in het stopcontact!
Bij deze (pit)stop behandelen we beide opties en leggen we uit hoe ze werken en wanneer ze voor jou interessant zijn.
Opladen met dynamo
De dynamo in je auto is gekoppeld aan de motor van je voertuig. Tijdens het rijden zet de dynamo de mechanische energie van de draaiende motor om in elektriciteit om (bijvoorbeeld) de startaccu van je camper op te laden. Middels een scheidingsrelais of DC-DC omvormer kan je hiermee ook je (huis)accu in je camper opladen.
Scheidingsrelais
Een scheidingsrelais detecteert wanneer de motor draait en verbindt de startaccu met de huishoudaccu. Zodra de motor stopt, verbreekt het relais de verbinding om de startaccu te beschermen tegen ontlading. Er zijn echter een aantal nadelen aan dit systeem:
- Geen stroomregulatie: De laadstroom wordt niet door het relais gecontroleerd, wat kan leiden tot overbelasting, oververhitting en schade aan je accu’s.
- Hogere slijtage: Door de ongereguleerde stroom komen alle onderdelen in het circuit onder druk te staan, wat de levensduur van accu’s en andere componenten verkort.
- Niet geschikt voor lithiumaccu’s: Lithiumaccu’s vereisen een gereguleerde laadstroom door hun lage interne weerstand.
DC-DC omvormer
Een DC-DC omvormer detecteert ook wanneer de motor draait en verbindt de startaccu met de huishoudaccu. Daarnaast reguleert deze omvormer (zoals de Victron Orion Smart) zowel de laadstroom als de spanning van de dynamo. Dit geeft de volgende voordelen:
- Veilige laadspanning: Past de spanning aan op de behoeften van de huishoudaccu, zelfs bij schommelingen in de dynamo.
- Bescherming tegen overbelasting: Voorkomt oververhitting en schade aan je accu’s.
- Geschikt voor lithiumaccu’s: Zorgt voor optimale lading zonder risico op beschadiging

Ons advies:
Om bovenstaande redenen leveren wij altijd de Victron Orion-XS 50A DC-DC omvormer wanneer je gebruik wilt maken van opladen via de dynamo. Dit type Orion is een stuk efficiënter dan zijn voorgangers en heeft veel minder warmteontwikkeling. Maar onder welke omstandigheden is het opladen van je (huis)accu eigenlijk een goed idee?
In principe is het opladen van je accu tijdens het rijden met de bijna altijd een slimme keuze. Het is een eenvoudige en efficiënte manier om je accu's automatisch en snel bij te laden tijdens het rijden. Alleen in de volgende situaties is dynamo-opladen minder zinvol:
- Korte trip of lage stroombehoefte: Als je alleen korte trips maakt en/of een zeer lage stroombehoefte hebt, zoals bij gebruik voor wat LED-verlichting en het opladen van je telefoon, is dynamo-opladen vaak overbodig. Je verbruikt weinig stroom, waardoor een kleine accu en eventueel zonnepanelen meestal voldoende zijn.
- Meer dan ~1000W aan zonne-energie op je camperdak: In uitzonderlijke gevallen, zoals bij meer dan 1000W aan zonnepanelen, is de extra opbrengst van dynamo-opladen vaak minimaal. Je zonnepanelen kunnen dan al het meeste werk doen.

Opladen met Walstroom
Met je camper wil je natuurlijk zoveel mogelijk onafhankelijk zijn van het energienet – dat is de hoofddoelstelling. Toch kan het ontzettend handig zijn om, bijvoorbeeld wanneer je op een camping staat of bij vrienden voor de deur, je accu even bij te laden via walstroom. Het is geen must, maar zeker een "nice to have".
In onze kits (behalve de BudgetReiziger kit) is de functionaliteit om je accu via een stopcontact (walstroom) op te laden standaard inbegrepen.

Stop 6: Dimensioneren van je systeem
We zijn bij de eindbestemming van deze roadtrip. Met onderstaande calculator gaan we razendsnel en eenvoudig berekenen welk systeem perfect past op jouw situatie. We berekenen hoeveel kWh aan stroom je per dag ongeveer gaat verbruiken (en dus nodig hebt), je berekent het benodigde vermogen in WattPiek aan zonnepanelen, de benodigde accu-capaciteit en het benodigde uitgangsvermogen van de omvormer.
Bovenstaande gegevens zijn alles wat jij hoeft te weten om de juiste kit te kiezen. De rest—zoals kabeldiktes, zekeringen en andere onderdelen—hoef jij je niet druk over te maken. Wij zorgen dat deze componenten perfect op jouw systeem zijn afgestemd.
Camper Systeem Calculator
Reisregio's
Bestemming | Periode | Actie |
---|---|---|
Apparaten
Apparaat | Vermogen in Watt | Gebruikstijd per dag (uren) | Voltage | Actie |
---|---|---|---|---|
|
Resultaten
Gemiddeld energieverbruik per dag
kWh
Benodigd zonnepanelen vermogen in Wp
Wp
⚠️Minimaal benodigd 230V omvormer uitgangsvermogen
W
Benodigde accu-capaciteit
kWh
⚠️Jouw persoonlijke advies
Gebaseerd op de waarden die je in de calculator hebt ingevuld, adviseren we de volgende camper kit(s). Deze kit(s) sluit(en) perfect aan bij jouw wensen en behoeften
Contact
Wil je graag advies op maat of een offerte ontvangen? Onze adviseurs staan je graag te woord:
Of gebruik onderstaand contactformulier: